Ano-Tech Computers > Minecraft

Hvordan lage sin egen Minecraft-server?

(1/1)

Floyd-ATC:
Bakgrunn

Ca. hver 14.dag er jeg med min sønn Thor Arne (f.2004) til Fet Kodeklubb
https://www.facebook.com/groups/fetkodeklubb/

Her får deltakerne lære om Scratch, ComputerCraft, CodeAcademy.com og andre ting av hverandre, av foreldre, lærere eller andre som har noe de vil vise fram.

Et av spørsmålene jeg får aller flest ganger er hvordan man lager sin egen Minecraft-server. Våren 2015 kjørte vi etpar workshop-sesjoner med nettopp dette som tema, men det er grenser for hvor mye detaljer vi klarer å få med på såpass begrenset tid. Samtidig føler jeg at noe av ideen med kodeklubben er at deltakerne skal ha lov til å "spore av" med egne ideer hvis de ønsker det, fremfor å holde seg til et strengt pensum.

I tillegg er det selvsagt ikke alle som fikk med seg workshop'ene eller husker alle detaljene. Derfor vil jeg gå igjennom noen nøkkelpunkter her. NB! Jeg kommer ikke til å gå helt inn i detaljer som hvordan man oppretter en katalog eller redigerer en fil. Hvis du ønsker å kjøre din egen server så er dette ting du må finne ut av eller spørre om (gjerne her i forumet hvis du vil).

Cloud vs. Vanilla vs. Mods

Aller enkleste måte å få "sin egen server" er å bruke en gratistjeneste som f.eks. https://aternos.org/ Her har noen tatt all jobben med å lage et system hvor du kan lage en gratis server, legge til plugins og invitere venner for å spille. Noen synes dette er gøy og det kan være et bra sted å starte hvis du vil lære forskjellen på en mod og en plugin, men har du egentlig laget din egen server?

Nest enkleste måte er å logge inn på https://minecraft.net/ og laste ned "Multiplayer Server", enten som EXE-fil eller JAR-fil. Fordelen med EXE-filen er at den kjører i et vindu, ulempen er at den fungerer kun i Windows. JAR-filen kan kjøres både i Windows og f.eks. Linux, men krever at du lærer litt om Java. Uansett snakker vi her om "Vanilla"-utgaven av Minecraft Server; du får Minecraft slik Mojang lager det og veldig lite mulighet til å tilpasse serveren til egne ønsker og behov. I første workshop gjorde vi dette for å lære det grunnleggende.

Skal du kjøre din helt egen server med plugins trenger du en "server mod". Den jeg kjører heter "Spigot" (en arvtaker etter "Bukkit") og denne kan kjøre hundrevis av plugins du kan laste ned fra nettet. Lærer du deg Java kan du til og med skrive dine egne plugins. MEN det er en liten hake med server mods. Mojang har gått til de som lager slike mods og sagt at de inneholder programkode fra Mojang og derfor har ikke folk lov å legge den ut offentlig på nett. Det de derimot ikke kan hindre er at folk legger ut sin egen programkode. Når man har denne kildekoden kan man kompilere den selv og gjøre den tilgjengelig i lukkede systemer som f.eks.  http://minecraft.atc.no - Se etter "import/eksport", logg inn og så finner du både serverfilene mine og alle plugins som kjører på "mc.atc.no".

Hvordan kjøre en JAR-fil?

Mojang har lagt ut følgende tips for å kjøre Vanilla:

--- Kode: ---java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar nogui.
--- Slutt kode ---
Jeg kjører Spigot med en litt annerledes kommandolinje:

--- Kode: ---java -Xms4096m -Xmx4096m -Xmn1024m -XX:MaxPermSize=512M -jar spigot.jar --log-append 0 --log-count 5 nogui
--- Slutt kode ---

"-Xmx", "-Xms" og "-Xmn" brukes til å styre hvor mye minne (RAM) Java får lov til å bruke til å kjøre serveren. Prøv deg fram og se hva som fungerer best for deg. Skal du spille på den samme maskinen bør du kanskje la serveren bruke litt mindre.

Kommandolinjen kan være litt kronglete å skrive hver gang så det kan være lurt å legge den i en CMD-fil (Windows) eller et shell-script (Linux)

--- Kode: ---notepad server.cmd
--- Slutt kode ---
Da kan du starte serveren enkelt ved å skrive "server".

Første gang du starter serveren vil den opprette noen standardfiler og så avslutte med en gang. En av filene som opprettes heter "eula.txt" og inneholder en link til lisensavtalen som forteller hva du har lov å gjøre med serveren. Denne filen må åpnes i f.eks. notepad for å endre "eula=false" til "eula=true". Dette er for å bekrefte at du har forstått at det finnes regler for hva du kan og ikke kan bruke programmet til.

En annen fil du bør titte på med en gang er "server.properties". Denne filen inneholder grunnoppsettet til serveren, som f.eks. navn og grunnleggende ting som vanskelighetsgrad, PVP, maks antall spillere og lignende. Du finner masse informasjon om denne filen ved å google "minecraft server.properties" men her har du et bra sted å starte: https://www.spigotmc.org/wiki/spigot-configuration-server-properties/

Plugins

Når serveren endelig er i gang så kan du starte Minecraft og logge inn. Men hva med plugins?

Det finnes hundrevis av plugins og de fleste fungerer litt forskjellig men felles er at du legger dem i underkatalogen "plugins" og starter serveren på nytt*. Den vil da typisk opprette sin en underkatalog med konfigurasjonsfiler og lignende. En vanlig plugin å starte med er "WorldEdit.jar", denne kopieres til "plugins" og vil da opprette "plugins/WorldEdit" med noen standardfiler inni. Mange plugins legger til egne kommandoer og de fleste bruker et system for å styre hvilke kommandoer spillerne har tilgang til.

Veien videre

Denne artikkelen er ikke komplett, den er kun ment som et sted å starte. Jeg håper den har inspirert deg til å forsøke og at andre kan bruke artikkelen som utgangspunkt for å dele sine erfaringer.

Cybersyn:
Hvis man ønsker å kompilere Spigot selv, finnes det gode instrukser på https://www.spigotmc.org/wiki/spigot-installation/ og https://www.spigotmc.org/wiki/buildtools/.

Navigering

[0] Oversikt

Skift til full visning