Forums.ATC.no
Velkommen,
Gjest
. Vennligst
logg inn
eller
registrer deg
.
Har du ikke mottatt
e-post for aktivering
?
1 time
1 dag
1 uke
1 måned
Alltid
Logg inn med brukernavn, passord og innloggingstid
Nyheter:
Forumet er oppdatert og reCAPTCHA er på plass for å redusere spam
Hovedside
Hjelp
Søk
Kalender
Logg inn
Registrer
Forums.ATC.no
»
Teknisk
»
Generelt teknisk
(Moderator:
Lloyd-ATC
) »
Bringebærpai
« forrige
neste »
Skriv ut
Sider: [
1
]
Skrevet av
Emne: Bringebærpai (Lest 12510 ganger)
Cybersyn
n00b
Innlegg: 2
Karma: +1/-0
Bringebærpai
«
på:
23. Mars 2013, 07:47 am »
0
0
For noen måneder siden bestilte jeg denne snedige, lille dingsen:
Er den ikke søt?
For dere som ikke vet det: en
Raspberry Pi
(må ikke forveksles med "raspberry pie", det vil medføre alvorlige mageproblemer).
En finfin mini-datamaskin for eksperimentering og de som vil lære seg programmering og om elektriske duppeditter. Dette er vel ikke akkurat den billige datamaskinen man kjøper for å spille Battlefield 3, men folka på Mojang har faktisk utviklet Minecraft til å kjøre på den. Raspberry Pi er på størrelse med en smarttelefon, og har en integrert
ARM11
-prosessor som man enkelt kan overklokke - men med tanke på at Raspberry Pi ikke kommer med noen form for kjøling anbefaler jeg å ikke overklokke den for mye, med mindre du har tenkt til å bruke den som lommevarmer eller strykejern. Den fåes også i to forskjellige modeller: Model A og Model B. Model B har 512MB integrert RAM og en integrert USB hub med 3 porter. En av portene på den integrerte USB-huben brukes til det integrerte nettverkskortet, de 2 andre står til din disposisjon. Model B koster $35. Model A har bare 256MB RAM og ingen USB hub (dvs. heller ikke noe nettverkskort og bare én USB port), men til gjengjeld koster den bare $25 og tar bare 300mA (1,5W), mens Model B tar 700mA(3,5W).
Raspberry Pi har også et integrert skjermkort og lydkort. Skjermkortet har en HDMI-port for HD video og en RCA-port for komponent video. Lydkortet kan bruke 3,5mm-jacken eller HDMI til utgående lyd.
Ulik en mobiltelefon har Raspberry Pi ikke noe batteri, men må kobles til en ekstern strømkilde. De fleste har en ubrukt USB vegglader liggende et sted.
Raspberry Pi kommer heller ikke med noen skjerm, men du kan koble til en NTSC- eller PAL-skjerm via kompositt video eller HDMI, eller du kan koble til en LCD TFT-modul via GPIO eller DSI.
Det er ingen SATA/IDE-kontrollere på Raspberry Pi, men den har en SD-kortleser.
Merk også at nettverkskort for WiFi ikke er inkludert, men du finner sikkert et gammelt WiFi-nettverkskort i kjelleren.
Nå vet du det meste om bringebærpaien, men hva skal man bruke den til?
De fleste bruker den bare som en liten HD digitalvideospiller til TV'en eller som en portabel videospiller man kan bruke når man kjeder seg på hytta istedenfor det som egentlig er meningen med den. Raspberry Pi har en GPIO-header (General Purpose In/Out) som kan programmeres. Du kan blant annet sette på knapper og LED-lys, og til og med avanserte integrerte kretser. Så man kan gjøre slik at når man trykker på en knapp, så starter du et program på Raspberry Pi, eller lage et lite lysshow når du kjører et spesielt skript. Ja, du kan til og med bruke GPIO for å kommunisere med en annen datamaskin eller Raspberry Pi.
Anbefales!
Lær eller les mer:
http://www.raspberrypi.org/
http://www.element14.com/community/groups/raspberry-pi
http://learn.adafruit.com/category/raspberry-pi
http://adafruit.com/category/105
http://www.raspberrypi-spy.co.uk/
http://pibeginners.com/
http://www.youtube.com/user/RaspberryPiBeginners
http://spritesmods.com/
http://www.itavisen.no/tag/raspberry%20pi/
«
Siste redigering: 17. Mars 2015, 09:20 am av BrutalOst
»
Loggført
Cybersyn
n00b
Innlegg: 2
Karma: +1/-0
Sv: Bringebærpai
«
Svar #1 på:
23. Mars 2013, 10:17 am »
0
0
Drar nordover i påskeferien, bestemte meg for å ta med meg Raspberry Pi. På hytta kommer det til å gå greit, men på flyet er det jo ingen strømuttak, og siden Raspberry Pi ikke har noe batteri, bestemte jeg meg for å lage et. Siden jeg skal bruke Raspberry Pi til å se på film på flyet, tar jeg med den bærbare Nextbase DVD-spilleren min. Det er meningen at det skal gå an å seriekoble 2 slike DVD-spillere, så derfor har den en EIAJ-sokkel for 7-12v likestrøm, en 3,5mm mono sokkel for video in/ut og en 3,5mm stereo sokkel for lyd. Det fulgte en "RCA to 3,5mm Mono"-kabel med DVD-spilleren slik at man kan koble den til en annen TV og bruke den som DVD-spiller, eller koble den til en annen DVD-spiller eller en digital TV-dekoder og bruke den som skjerm. Slik kunne jeg lett bruke DVD-spilleren som skjerm ved å koble den til Raspberry Pi. DVD-spilleren kan gå på batterier, og da kan jeg koble 7-12v-strømuttaket (ment for seriekobling av 2 DVD-spillere) til Raspberry Pi slik at Raspberry Pi får strøm fra DVD-spilleren. Men da var det bare ett problem igjen - Raspberry Pi tåler bare 5v og uttaket på DVD-spilleren var for 7-12v. Ja, jeg kunne jo funnet en billig omformer på eBay eller Farnell, men jeg skal dra i morgen, og da måtte jeg ha betalt 30 ganger så mye for porto enn det den egentlig koster for at den skulle komme fram tidsnok. Derfor tok jeg bare en tur innom Biltema og kjøpte en "12v cigarette lighter receptable to 5v USB"-adapter ment for 12v-uttaket på biler. Selvsagt passet den ikke inn i 7-12v-uttaket på DVD-spilleren, så jeg tok hele dingsen ut av plastdekselet. Så fant jeg fram en gammel ledning i kjelleren med en plugg som passet i DVD-spilleren og klipte av pluggen. Så tok jeg pluggen og loddet + til fjæra på adapteren og loddet - til den andre lederen på adapteren. Og den virket!
Når den virket med 12v-uttaket på DVD-spilleren, ville den også virke med 8 1,5v-batterier koblet i serie, eller et 12v-batteri.
12V til USB-adapter (Art. nr. 84-796)
12V-batterier (Art. nr. 38-077 og 38-434)
Loggført
mrthewil2000
Gjest
Sv: Bringebærpai
«
Svar #2 på:
23. Mars 2013, 16:00 pm »
0
0
Intresangt å lese! Har faktisk vurdert å kjøpe en slik selv.
Kos deg med 6'ere på elektrofag.
Loggført
mk7070
Minecraft-Operators
n00b
Innlegg: 43
Karma: +0/-0
Heyo!
Sv: Bringebærpai
«
Svar #3 på:
21. August 2014, 11:02 am »
0
0
Har du kjennskap til Basic Stamp eller Arduino?
Er de veldig like som bringebær eller er det store forskjeller?
Krever den mye forståelse av tekniske ting i forhold til de andre?
Loggført
Cybersyn
n00b
Innlegg: 2
Karma: +1/-0
Sv: Bringebærpai
«
Svar #4 på:
30. August 2014, 09:01 am »
0
0
Ja! Jeg holder faktisk med på et prosjekt med Arduino akkurat nå, som jeg har tenkt til å briljere med her på forumet når blir ferdig. Les
denne sammenligningen av Arduino og Raspberry Pi
.
Basic Stamp hadde jeg ikke hørt om før nå, men den er tydeligvis basert på en PIC-mikrokontroller, så den er antakelig mye det samme som Arduino. Uansett tror jeg Arduino er mer begynnervennlig, innen både programmering og kretsdesign.
Jeg kunne språk som Java og C# før jeg fikk hendene mine på et Arduino-kort. Jeg hadde lyst til å lære C og C++, men jeg var ikke motivert nok. Jeg kjøpte en Arduino Uno og en alfanumerisk LCD, og programmerte min egen versjon av Stacker, og vips kunne jeg selv de delene av C/C++ Arduino ikke utsetter deg for, som pekere, referanser og skumle, interne greier.
[EDIT:] Det hørtes ut som en veldig dårlig reklame
Loggført
mk7070
Minecraft-Operators
n00b
Innlegg: 43
Karma: +0/-0
Heyo!
Sv: Bringebærpai
«
Svar #5 på:
10. ſeptember 2014, 15:12 pm »
0
0
Så vidt jeg forstår er Bringebær Pai bedre til software-ish ting og Arduino mere egnet for hardware-ish ting?
Loggført
Cybersyn
n00b
Innlegg: 2
Karma: +1/-0
Sv: Bringebærpai
«
Svar #6 på:
14. Februar 2015, 09:36 am »
0
0
Ja, Raspberry Pi har en ARM-arkitektur (med en dedikert GPU) mens Arduino (untatt noen modeller) har AVR-arkitektur. For det første er ARM-prosessorene designet for rundt 50 ganger raskere klokke enn AVR. AVR-prosessoren som brukes i Arduino har en 8-bits arkitektur, mens Raspberry Pi har en 32-bits ARM. Raspberry Pi har opptil 1 GB RAM (Raspberry Pi 2), mens Arduino Uno R3 har 2 kB RAM. I tillegg har Arduino Uno R3 bare 32 kB minne til å lagre programmet, og den kan ikke kjøre instruksjoner fra RAM. Raspberry Pi kjører instruksjoner fra et SD-kort, og kan kjøre i beskyttet modus (en prosess kan bare nå sitt eget minne) som brukes av de fleste operativsystem.
TL;DR:
Raspberry Pi har kapasitet til og er ment for å kjøre Linux. Arduino er ment for å bare kunne kjøre ett program.
«
Siste redigering: 17. Mars 2015, 09:19 am av BrutalOst
»
Loggført
Skriv ut
Sider: [
1
]
« forrige
neste »
Forums.ATC.no
»
Teknisk
»
Generelt teknisk
(Moderator:
Lloyd-ATC
) »
Bringebærpai